Muziek voor documentaires

Muziek voor documentaires

Als er één ding is wat de drie leden van Tonality bindt is dat hun liefde voor beeldende muziek. Zij worden dan ook regelmatig benaderd om muziek te maken bij documentaires, films, theatervoorstellingen en moderne dans. Een goed voorbeeld is de langdurige samenwerking tussen de documentairemakers Hans Hermans en Martin Maat met componist/bassist Tony Overwater. Al ruim 10 jaar maakt hij muziek voor de spraakmakende documentaires van deze gerenommeerde makers. Zo won de documentaire ‘Justice for Sergei’ een Gouden Beer op het documentaire festival in Berlijn.

Het voorlopige hoogtepunt werd bereikt met de 8-delige IKON documentaire serie ‘Om de Oude Wereldzee’ over staatsman Abraham Kuyper. De documentaire was een groot succes en werd geroemd om zijn bijzondere muziek. de muziek werd als zelfstandig album uitgebracht en gereleased op het Iraans label rahgozar Heft onder de titel ‘Traveler’.

De documentaire handelt over de reis die Abraham Kuyper in 1905 maakte om de invloed van de Islam te bestuderen op de landen rondom de Middellandse Zee. De kennis die Tony overwater en zijn musici de afgelopen decennia hebben opgebouwd kwam goed van pas om deze documentaire van diepgaand en zinnige muziek te voorzien.

Speciaal voor de documentaire werd een harmonium aangeschaft om naast de oriëntaalse klanken van ud en percussie ook het gereformeerde geluid van Kuyper te verklanken. Voor de opnamen werden specialisten van de diverse stijlen samengebracht. Rosanne Phillipens is niet alleen een van Nederlandse meest talentvolle violisten maar ook kenner van zigeunermuziek, Nizar Rohana is een Palestijnse ud speler die op de universiteit in Leiden onderzoek doet naar de diverse stijlen van  Arabische muziek.

Rembrandt’s samenwerking met de Belgisch-Iraakse filmmaakster kreeg een onverwachtte wending toen Isis het kalifaat uitriep. Voorafgaand hieraan, waren Rembrandt en Bavi Yassin bezig met een andere opzet voor de documentaire, die zou gaan over de verscheurdheid tussen twee culturen. Na de dramatische gebeurtenissen in Syrie en Irak van de afgelopen jaren, kon de regisseur zich niet anders voorstellen dan dat ze in het ook van de storm moest gaan staan en ze haar eigen Iraakse roots ging opzoeken in oorlogsgebied. Hoe Bavi in ondergrondse tunnels is beland van IS en hoe ze verslag legt van een humanitair drama heeft op componist Rembrandt grote indruk gemaakt.

 


 

Documentaire en filmmuziek muziek door Tony Overwater & Rembrandt Frerichs

Zintuigen zijn de voetjes van de ziel - Brigit Hillenius

Een Chinees gezicht - Brigit Hillenius (ook verschenen op cd ‘Faces of China’)

Dierenleed - ICU documentaires

Justice for Sergei - ICU documentaires

Om de Oude Wereldzee - ICU documentaires (verschenen op CD)

Little eagles - Mohammed

Varia Americana - ICU documentaires

Ché - ICU documentaires

An Illusion - Ehapicture (Irak). Regie : Bavi Yassin

Eiland - Paul Bontebal. Een korte film voor Cinekid