Contemporary Fortepiano

The Contemporary Fortepiano

Het Contemporary Fortepiano project van het Rembrandt Frerichs Trio loopt vanaf 2013. Het trio wordt graag gezien op concertpodia en festivals voor geïmproviseerde jazz, maar is ook altijd verbonden geweest met klassieke muziek. Daarnaast halen de musici inspiratie uit muziek uit het Midden-Oosten. In hun werk met de fortepiano komen al deze invloeden samen. Het trio haalt instrumenten, composities, stijlelementen en speelplekken uit de originele context, om ze vervolgens in een andere context nieuwe betekenis te geven.

Klassiek instrumentarium

Rembrandt bespeelt de fortepiano, voorloper van de moderne piano. Bassist Tony Overwater speelt op de violone, voorloper van de contrabas en drummer Vinsent Planjer bemant de door hemzelf samengestelde whisperkit. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) was enthousiast over het gebruik van oude instrumenten in hedendaagse muziek en besloot om de bouw van een nieuwe fortepiano en een violone te financieren.

Door zijn werk op de fortepiano speelt nu ook de klassieke muziek een rol in recente composities van Frerichs. Cellosuites, koralen, fuga’s en preludes van Bach worden op de concerten met het Rembrandt Frerichs Trio verwerkt tot hedendaagse muziek. Hierin dienen de klassieken als vertrekpunt of eindpunt van een geïmproviseerd geheel, dat ieder concert weer uniek is.


 

Releases


Download persmap


 

Agenda Highlights

Doelen Rotterdam 9 maart 2018